daha önce iso 9001 belgesi kursları hakkinda bildiklerimizi sizlerle paylasmistik. bu alanda uzun süredir faaliyet gösteren bir kurulus da tse iso 9001 belgesi. iso 9001 belgesi sorgulama tarzi ihtiyaçlari bu sirketten alabilirsiniz.
iso 9001 danısmanlık firmaları elestrilerin yorumlarinin|görüslerin} , açiklamalarin bulundugu bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz. Ayrica iso 9001 kalite yönetim sistemi belgeleri nedir gibi konularin çözümlerini ve vermeye çalistik.
Bu aralar yayginlasan İso 9001 belgesİ ile ilgili elestriler yazida. iso 9001 belgesi eğitimi hakkinda kullanicilarimizin girisleri ve bunla beraber daha fazlasini bu adreste görebilirsiniz.mıcır taş ce belgesi

Agregaların sınıflandırılması:

Türk Standartları Enstitüsü tarafından agregalar aşağıdaki şekilde
sınıflandırılmaktadır;

Elde ediliş şekline göre sınıflama

a) Doğal agrega (doğal taş agregası)
b) Yapay agrega (sanayi ürünü agrega)
Tane Boyutlarına Göre Sınıflama

a) İnce Agrega (4mm altı)

Kum
Kırma kum
Yapay kum

b) İri Agrega (4mm üstü)

Çakıl
Kırmataş (mıcır)
Yapay taş

c) Taş unu (Filler) (0,25mm altı)

 Agrega (Kum-Çakıl) Doğal yapayveya her iki cins yoğun mineral malzemenin, genellikle 100 mm’ye kadar çeşitli büyüklüklerdeki kırılmamış ve/veya kırılmış anelerin bir yığınıdır. 

• Doğal agrega: Teraslardan, nehirlerden, denizlerden, göllerden ve taşocaklarından
elde edilen kırılmış veya kırılmamış yoğun yapılışlı agregadır.

Read More


daha önceki yazilarimizda da iso 9001 belgesi veren firmalar ankara ile alakali makaleler paylasmistik bu sektörde çok uzun zamandir faaliyet gösteren bir firma da iso 9001 kimlere verilir. iso 9001 nedir ne işe yarar tarzi ürünleri bu firmadan satin alabilirsiniz.
iso 9001 belgesi ankara ile ilgili fikirlerin görüslerinin|görüslerin} , örneklerin yer aldigi bölümümüze göz atabilirsiniz. Ayrica iso 9001 fiyat nasil bir seydir gibi sorulanlarin cevaplarini veya vermeye çalistik.
Son zamanlarin popüler konularindan olmus iso 9001 belgesi için gerekli belgeler hakkinda fikirler yazida. iso 9001 sorgulama hakkinda yazarlarimizin girisleri ve dahasini burdan görebilirsiniz. 

parke bordür

PARKE

BORDÜR CE BELGESİ

305/301/AB  Yapı malzemesi yönetmeliğine göre  beton parke bordür taşı ürünlerine aşağıda standart kapsamında

CE  Belgesi aslınması zorunlulugu geririlmiştir.

 

TSE EN 2824  1338 PARKE TAŞI 

TSE EN  436 EN 1340  BORDÜR TAŞI

 

MEVCUT  ÜRETİMLER OLAN VE YA YENİ ÜRETİME BAŞLAMIŞ TÜM FİRMALARIN PARKE BORDÜR  BELGELERİNİ ALAMDAN ÜRETİM YAPMALARI CEZAİ YÜKÜMLÜLÜK GETİRİR..

 

 

Read More


daha önceki yazilarimizda da iso 9001 eğitim belgesi ile alakali yazilar yazmistik İso belgesİ da bu alanda hizmet verenler arasinda bulununuyor. iso 9001 için gerekli evraklar tarzi ihtiyaçlari bu kurumdan satin alabilirsiniz.
iso 9001 kalite yönetim sistemi fikirlerin yorumlarinin|görüslerin} , açiklamalarin bulundugu bölümümüze göz atabilirsiniz. Bunun yaninda iso 9001 kimlere verilir nasil bir seydir gibi konularin çözümlerini veya isledik.
Son zamanlarin popüler konularindan olan iso 9001 firmaları hakkinda yorumlar yazida. iso 9001 belgesi için gerekli evraklar için yazarlarimizin yazilari ve daha fazlasini bu adreste görebilirsiniz.bundan önce de iso 901 belgesi formaları hakkinda bildiklerimizi ziyaretçilermizle paylasmistik. iso 9001 belgesi istanbul da bu alanda faaliyet gösterenler içinde yer aliyor. iso 9001 belgesi alan firmalar gibi ürünleri bu sirketten satin alabilirsiniz.
iso 9001 sertifikası kullanici yorumlarinin|görüslerin} , örneklerin yer aldigi bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz. Bunla beraber iso 9001 belgesi ne demek nasil bir seydir seklindeki sorularin cevaplarini da arastirdik.
Su günlerde gündeme gelen iso 9001 veren şirketler hakkinda tanimlar bu incelemede. iso 9001 kalite yönetim belgesi ile ilgili yazarlarimizin yaklasimlari ve çok daha fazlasini burdan görebilirsiniz.önceki yazilarimizda da iso 9001 belgesi veren sirketler hakkinda bildiklerimizi ziyaretçilermizle paylasmistik. iso 9001 nereden alınır da bu alanda faaliyet gösterenler içinde yer aliyor. tse iso 9001 belgesi tarzi ihtiyaçlari bu sirketten temin edebilirsiniz.
iso 9001 belgesi sorgulama ile alakali kullanici yorumlarinin|görüslerin} ve açiklamalarin yer aldigi bölümümüze defa bakabilirsiniz. Bunun yaninda iso 9001 belgesi nereden alınır nedir seklindeki sorulanlarin yanitlarini da bulabilirsiniz.
Son zamanlarin popüler konularindan olmus iso belgesi yenileme ile ilgili bilgiler bu makalede. iso 9001 belgesi fiyatları hakkinda ziyaretçilerimizin yazilari ile çok daha fazlasini bu adreste bulabilirsiniz. 

BLOK BİMS

BLOK BİMS VE TS 825

TOKYAPBİMS GENEL MÜDÜRÜ TOLGA ALTUĞ DİYORKİ ;

BİMSBLOK ÜRÜNLER
1 – BDB ( BOŞLUKLU DUVAR BLOKLARI )
2 – DDB ( DOLU DUVAR BLOKLARI )
3 – BDDB ( BOŞLUKLARI DOLGULU DUVAR BLOKLARI )
4 – SW ( ÖZEL YARIKLI DUVAR BLOKLARI )
5 – AB ( ASMOLEN DUVAR BLOKLARI )
6 – UB ( U BLOKLAR, LENTOLAR )
7 – TEÇHİZATLI DUVAR BLOKLARI, PANELLER
8 – BİMS ÖRTÜCÜ PLAKALAR ( TEDAŞ ŞARTNAMESİNE UYGUN )
9 – BİMSBETON ELEMANLARI

OLMAK ÜZERE SINIFLANDIRILIR.

A-) BDB TS 825 SIRA NO : 7.5.1.2 – W/MK 0.24
B-) DDB TS 825 SIRA NO : 7.4.3 – W/MK 0.23
C-) SW TS 825 SIRA NO : 7.5.5 – W/MK 0.16
D-) BİMSBETON ELEMANLARI TS 825 SIRA NO : 5.3.3 – W/MK 0.12

PROJELENDİRMELERDE ISI YALITIM HESAPLARINDA KULLANICAK DEĞERLERDİR. ANCAK MAYIS 2008 DE RESMİ GAZETEDE YAYINLANAN TS 825 DE EK-E MADDESİNDE YAZILDIĞI GİBİ DAHA İYİ BİMSBLOK ÜRETENLER BİB BAYINDIRLIK İSKAN BAKANLIĞI ) TARAFINDAN YETKİLENDİRİLEN KURULUŞLARDAN ALDIĞI BELGELER TASARIM ISIL DEĞER BEYANI OLARAK KABUL GÖRÜR.

BURADAKİ ÖNEMLİ OLAN BİB TARAFINDAN ONAYLI KURULUŞLARIN VEYA AKREDİTE KURULUŞLARIN VERDİĞİ BELGELERİN GEÇERLİ OLMASIDIR. BİMSBLOK ÜRETİCİLERİMİZİN CE BELGELERİ VE TS-EN 771-3 BELGELERİ 2007 YILINDA TAMAMLANMIŞTIR.

 

ÖZKAN DANISMANLIK OLARAK TSE BELGESİ VE CE BELGESİ ALIMINDA HİZMET VERMEKTEDİYİZ SORULARINIZ İÇİN  LÜTFEN BİZİMLE İTİBATE GEÇİNİZ

Read More


daha önce iso 9001 standartları adina bildiklerimizi ziyaretçilermizle paylasmistik. iso 9001 belgesi yenileme da bu alanda faaliyet gösterenler içinde bulununuyor. iso 9001 eğitimi gibi ihtiyaçlari bu kurumdan alabilirsiniz.
iso 9001 belgesi için gerekli belgeler fikirlerin görüslerinin|görüslerin} , bilgilerin yer ettigi bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz. Bunun yaninda iso 9001 belgesi cezası nasil bir seydir gibi sorulanlarin cevaplarini veya aradik.
Bu zamanlarda gündeme gelen iso 9001 almak hakkinda bilgiler burada. iso 9001 belgesi kaç para hakkinda kullanicilarimizin yazilari ve bunla beraber daha fazlasini burdan bulabilirsiniz.hazır beton g belgesi

 

Hazır Beton G BELGESİ Kapsamında Yapılacak Olan İşlemler
Herhangi bir Hazır Beton tesisinde Denetleme ve Belgelendirme yapılabilmesi  için firma bünyesinde kurulu Ts en 206-1 Standardına uygun kalibrasyonları yapılmış laboratuar cihazları ve mevcut bir laborant olması gerekmektedir. Laboratuar en az 1 ay faaliyet göstermiş olmalı. Laboratuar personeli iş konusunda deneyimli beton deneylerine hakim olmalı. Kullanılan Agrega (Taş mıcır) lar Ts 706 en 12620 Standardına uygun bir ocaktan temin edilmeli veya ilgili standarda göre analizleri yapılmış olmalıdır. Hazır betonda kullandığımız beton karma suyunun TS 1008 standardına göre analizleri yapılmış olmalıdır. İlgili firmanın hazır beton konusu ile ilgili en az 1 adet marka tescili olması gerekmektedir. Bu İşlemlerin tamamı Uygun olmadan firmaya denetim yapılamaz.
ISO 9001, Kalite Sistem Belgesi, Hazır beton g belgesi  CE Belgesi, TSE Belgesi, Danışmanlık Hizmetlerimiz İçin Bizi Arayınız. 0312 328 16 32 Özkan Danışmanlık
Yapılan denetleme sonrasında firmada üretim kalitesini etkileyen büyük hatalar tespit edilirse numune alınmaz ve ilgili hataların en kısa sürede çözülmesi için birlikte yapılacak faaliyetlere geçilir.
Denetlememizde üretim kalitesine etki etmeyen eksiklikler bulunması halinde her beton sınıfı için en az 6 Şar adet ve ürün belgesi ve G belgesi için 2 şer takım numune alınarak etiketlenip paraflayarak firmaya teslim edilir.
Alınan numuneler 28 gün sonra  G belgesi için olanları bizim tarafımızdan dış laboratuarda, ürün belgesi için olanları firma laboratuarında kırımları yapılarak raporları tarafımıza ulaştırılır.

Gelen sonuçlar neticesinde beton dayanım değerlerinin uygun olması halinde G Belgelendirme İşlemi tamamlanır.
G İşareti Nedir?


G İşareti, Ülkemizde CEye tabi olmayan yapı malzemelerinin piyasaya arzında zorunlu olan bir işarettir ve malzemeye, malzemeye iliştirilen bir etikete, malzemenin ambalajına veya malzemeye ait ticari belgelere iliştirilerek kullanılır.

 
G ile İlgili Mevzuat Nedir?


G İşareti ile ilgili hükümleri düzenleyen Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmelik (kısaca G İşareti Yönetmeliği), Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından 26.06.2009 tarih ve 27270 sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır. Ayrıca, bu Yönetmeliğin uygulama esaslarını belirleyen Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmeliğe Göre Uygunluk Teyit Sistemlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ (kısaca G Uygulama Tebliği) 06.02.2010 tarih ve 27485 sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır.
Söz konusu Yönetmelik ve Tebliğ, 4703 sayılı Çerçeve Kanun ve 180 sayılı Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ye dayanılarak hazırlanmıştır.
G İşareti Hangi Malzemeler İçin Zorunludur?


Yönetmelik te G ye tabi yapı malzemeleri, bina ve diğer inşaat mühendisliği işlerini içeren yapı işlerinde kalıcı olarak kullanılan ve CE ye tabi olmayan ürünler olarak tanımlanmaktadır.Hazır Beton ve inşaat demiri (beton çelik çubukları), bu tanıma giren yüzlerce malzeme içinde en önemlileri olarak ön plana çıkmaktadır.
G İşareti Neye İstinaden Ürüne İliştirilebilir?


Ürünün G İşareti ile beyan edilecek performans değerleri, tabi olduğu ulusal standarda (veya standardın bulunmaması durumunda ise bir ulusal teknik onaya) göre uygunluğu değerlendirilerek teyit edilir. Ulusal standarda göre yapılacak değerlendirme, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından ilgili ürün bazında görevlendirilen Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarınca G Uygunluk Belgesi verilmesi şeklinde gerçekleştirilir.
G İşareti Zorunluluğu


Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında 1 Temmuzdan itibaren şantiyelerde kullanılacak tüm yapı malzemelerine CE ve G işareti zorunluluğu başladı.
İnşaat mühendisliği işlerini içeren tüm yapı işlerinde kalıcı olarak kullanılmak üzere üretilen yapı malzemelerine CE ve G Standart uygulaması başladı. AB uyum mevzuatı kapsamında Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından 2007 de yürürlüğe giren Yapı Malzemeleri Yönetmeliği gereğince, 1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren şantiyelerde kullanılan yapı malzemelerinde CE ve G İşareti olma zorunluluğu aranacak.
Betonda Zorunlu Belge


Artık betonda G İşareti olmadan piyasaya ürün arzı söz konusu değildir; dolayısıyla betonda tek zorunlu belge G Uygunluk Belgesi olmuştur.
Bunun dışında başlangıç dönemlerinde bilgi eksikliği nedeniyle kamu ihalelerinde standarda uygunluk belgesinin isteneceği durumlarla karşılaşılması söz konusu olabilir ancak bu durumlarda ihaleyi açan kurum, standarda uygunluk belgesi veren kuruluşun ismini şart koşamaz.

 
G İşareti Faydalari


G İşareti :

– Ürünün iç piyasaya herhangi bir yaptırım olmadan sunulmasını sağlar,
– Ürünlerin güvenlik ve sağlık açısından temel gereklere uymasını sağlar,
– Ürünün kullanıcı açısından daha güvenli olmasını, hasar ve sorumluluk davalarının azalmasını sağlar,
– Ürün maliyetlerini düşürür,
– İşletme verimliliğinin, pazar payının ve rekabet gücünün artmasına katkıda bulunur,
– İzin ve yetki belgelerinin alınmasını kolaylaştırır.

Read More


önceki yazilarimizda da iso 9001 nereden alınır hakkinda bildiklerimizi sizlerle paylasmistik. bu sektörde yillardir faaliyet gösteren bir sirket de iso 9001 almak. iso 9001 ne kadar tarzi ihtiyaçlari bu kurumdan alabilirsiniz.
iso 9001 belgesi yenileme hakkinda yorumlarin yorumlarinin|görüslerin} ve örneklerin bulundugu bölümümüze defa bakabilirsiniz. Bunla beraber iso 9001 için gerekli belgeler nedir gibi sorularin cevaplarini veya bulmaya çalistik.
Son zamanlarda gündeme gelen iso 9001 sertifikası nasıl alınır hakkinda bilgiler yazida. iso 9001 iç denetçi belgesi hakkinda yazarlarimizin girisleri ve çok daha fazlasini burada görebilirsiniz.Ağrega Belglendirme

 

Agrega Nedir?,

Hazır Beton üretiminde kullanılan kum, çakıl, kırmataş, Dere Malzemesi gibi malzemelerin genel adına AGREGA denir.

Beton içinde hacimsel olarak %60-75 civarında Kullanılan reçeteye göre farklılık yer işgal eden agrega önemli bir bileşendir. Agregalar tane boyutlarına göre ince (kum, kırma kum.. gibi) ve kaba (çakıl kırmataş… gibi) agregalar olarak ikiye ayrılır.

Kullanılacak olan agregalar Şu özelliklere sahip olmalıdır;

  • Sert, dayanıklı ve boşluksuz olmaları,
  • Zayıf taneler içermemeleri (deniz kabuğu, odun, kömür… gibi)
  • Basınca ve aşınmaya mukavemetli olmaları,
  • Toz, toprak ve betona zarar verebilecek maddeler içermemeleri,
  • Yassı ve uzun taneler içermemeleri,
  • Çimentoyla zararlı reaksiyona girmemeleridir.

Hazır Betonda kullanılacak olan Agregaların elek analizi, yassılık, özgül ağırlık ve su emme gibi deneyleri düzenli periyotlarda yapılması gerekmektedir.

Betonda kullanılacak olan agregalar TS 706 en 12620 Beton Agregaları”  Ulusal Standardımıza uygun olmalıdır.

agrega-bunker

 

 

Kullanım alanlarına göre Yapı malzemeleri yönetmenliğinde belirtilen agregalar CE belgesi almak zorundadır.

Ce Belgesi alması gereken Agrega Standartları Başlıca;

EN 12620+ A1 Beton agregaları
EN 13043 Yollar, havaalanları ve trafiğe açık diğer alanlardaki bitümlü karışımlar ve yüzey uygulamalarında kullanılan agregalar
EN 13055-1 Hafif agregalar – Bölüm 1: Beton, harç ve şerbette kullanım için
EN 13055-2 Hafif agregalar – Bölüm 2: Bitümlü karışımlar ve yüzey işlemleri ile bağlayıcısız ve bağlayıcılı uygulamalarda kullanım için
EN 13139 Agregalar – Harç yapımı için
EN 13242+A1 İnşaat mühendisliği işleri ve yol yapımında kullanılan bağlayıcısız ve hidrolik bağlayıcılı malzemeler için agregalar
EN 13383-1 Koruma tabakası taşları (zırh taşı)
EN 13450 Demiryolu balastları için agregalar

 

1. Agrega Deneyleri

• Numune alma
• Elek analizi
• Granülometri
• İncelik modülü
• Özgül ağırlık
• Agregalarda rutubet durumu
• Birim ağırlık
• Komposite
• Dona dayanıklılık

2. Günlük İmalat Deneyleri

• Biçim ve boyutların kontrolü
• Renk, doku, çatlama, pullanma vs. kontrolü
• Düzlük, bombe ve yüzey tabaka kalınlığının ölçülmesi

3. Sertleşmiş Beton Kaplama Bloklarının Deneyleri

• Karakteristik eğilme dayanımı
• Su emme
• Donma / çözülme
• Birim ağırlık

 

İyi bir beton üretimi için agregalarda bulunması gereken şartlar şunlardır:

1.    Tane dağılımı (granülometrik bileşim) TS 706’nın gereklerini yerine getirmelidir. Boşluksuz bir beton karışımı elde edilmesine elverişli olmalıdır.

2.    Tane şekli kübik olmalıdır. Şekilce kusurlu (yassı ve uzun) taneler içermemelidir.

3.    Tane dayanımı, istenen özellikte bir betonun yapımı için yeterli olmalıdır. Sert, dayanıklı ve boşluksuz olmalıdır. Aşınmaya dayanımlı olmalıdır.

4.    Sık sık donma-çözülme etkisinde kalan betonlar için kullanılan agrega, dona dayanıklı olmalıdır.

5.    Kil, silt, mil ve toz gibi beton dayanımını ve aderansı olumsuz etkileyen zararlı maddeler içermemelidir.

6.    Organik kökenli ve hafif maddeler içermemelidir.

7.    Beton ve betonarmenin durabilitesini olumsuz yönde etkilememelidir. Agregalar sertleşmiş betonda zararlı hacim artışına ve bu nedenle tahribata neden olabilen sülfatlar, donatı korozyonuna neden olabilecek bazı tuzlar ve klorür içermemelidir.

8.    Betonda alkali silika reaksiyonuna neden olabilecek aktif silisleri içermemelidir.

Read More


önceki yazilarimizda da iso 9001 alan belediyeler adina bildiklerimizi sizlerle paylasmistik. bu alanda yillardir hizmet veren bir kurulus da iso 9001 belgesi kaç para. iso 9001 belgesi nasıl alınır tarzi ihtiyaçlari bu kurumdan temin edebilirsiniz.
iso 9001 eğitimi ile ilgili fikirlerin görüslerinin|görüslerin} , açiklamalarin yer aldigi bölümümüze göz atabilirsiniz. Bunun yaninda iso 9001 bilgi veren firmalar nedir gibi meselelerin çözümünü ve arastirdik.
Son zamanlarin popüler konularindan olmus iso 9001 veren firmalar ankara ile iliskili yorumlar bu makalede. iso 9001 veren kuruluşlar ile ilgili yazarlarimizin elestrileri ve çok daha fazlasini burdan bulabilirsiniz.önceki yazilarimizda da iso 9001 belgesi almak aşamaları ile ilgili yazilar yazmistik bu sektörde yillardir hizmet veren bir kurulus da iso 9001 kimler alır. iso 9001 ne demek tarzi ihtiyaçlari bu kurumdan satin alabilirsiniz.
iso 9001 belgesi gecerlilik süresi hakkinda kullanici görüslerinin|görüslerin} , açiklamalarin yer aldigi bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz. Bunla beraber iso 9001 danısmanlık firmaları nedir gibi konularin çözümünü veya bulmaya çalistik.
Bugünlerde popülerlesen iso 9001 danısmanlık firmaları ile iliskili fikirler bu incelemede. iso 901 belgesi formaları için yazarlarimizin girisleri ve bunla beraber dahasini burdan bulabilirsiniz.bundan önce de iso 9001 ucu iso 9001 belgesi hakkinda bildiklerimizi sizlerle paylasmistik. iso 9001 belgesi fiyatları da bu alanda faaliyet gösterenler içinde bulununuyor. iso 9001 belgesi tarzi ürünleri bu sirketten satin alabilirsiniz.
iso 9001 fiyat yorumlarin yorumlarinin|görüslerin} , örneklerin yer aldigi bölümümüze bir bakabilirsiniz. Ayrica iso 9001 almak istiyorum nasil bir seydir gibi konularin çözümlerini veya aradik.
Bugünlerde yayginlasan iso 9001 kalite yönetim sistemi ile alakali elestriler bu incelemede. iso 9001 olan firmalar için yazarlarimizin elestrileri ve dahasini burada görebilirsiniz.

Çevre Danışmanlık

Çevre Danışmanlık

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 29.04.2009 tarih ve 27214 sayılı Resmi Gazete ‘de Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin Ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik yayınlanmıştır.

Bu yönetmelik 01.04.2010 tarihinde yürürlüğe giriştir. Mevcut işletmeler, bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce ilgili mevzuat kapsamında ayrı ayrı almış oldukları izin veya lisanslarından, bu Yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra geçerliliği ilk bitecek olanın süre bitiş tarihinden en az otuz gün önce bu Yönetmelik kapsamında çevre izin veya çevre izin ve lisans başvurusunda bulunması gerekmektedir.

Çevre izin ve lisansları süresiz olanlar ise, bu Yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihinden itibaren en geç iki yıl içerisinde bu Yönetmelik kapsamında çevre izin veya çevre izin ve lisans başvurusunda bulunur.
Bu Yönetmelik kapsamında çevre iznine veya çevre izin ve lisansına tabi işletmeler, çevresel etkilerine göre;

  • Ek -1 Çevreye kirletici etkisi yüksek düzeyde olan işletmeler ( Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilir) b) Ek -2 Çevreye kirletici etkisi olan işletmeler ( İl Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri tarafından verilir ) ayrılmıştır.
  • Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan işletmelerin, çevre izni veya çevre izin ve lisansı alması zorunludur.İşletmelere verilen çevre izin veya çevre izin ve lisansı, on yıl süre ile geçerlidir.
  • Çevre izin veya çevre izin ve lisansı başvurusu çevre yönetim birimi, istihdam edilen çevre görevlisi ya da Bakanlıkça yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmaları tarafından yapılacaktır. Başvuru dosyasının yetkili mercilere sunulmasından başvurunun sonuçlanmasına kadar olan tüm süreçler ile bilgi, belge ve raporların doğruluğu, mevzuata uygunluğu ve doğacak hukuki sonuçlar konusunda işletmeci ve hizmet satın alımı yoluyla işlemlerin gerçekleştirilmesi durumunda yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firması müteselsilen sorumludur.

İŞLETMELERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ 

  • Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan işletmeler, bu yönetmeliğin 6 ncı maddesi kapsamında geçici faaliyet belgesi için yetkili merciye, çevre görevlisi aracılığıyla e- başvuru yapar.
  • 17/7/2008 tarihli ve 26939 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu kararı veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir kararı verilen işletmeler, izne esas taahhütlerini yerine getirdiklerini başvuru formunda belgelemek zorundadırlar.
  • Tüm işletmelere, gerekli bilgi, belge ve raporların tamamlanması için yetkili merci tarafından en fazla bir yıl süreli geçici faaliyet belgesi verilebilir.
  • Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan işletmeler, bu yönetmeliğin 6 ncı maddesi kapsamında geçici faaliyet belgesi için yetkili merciye, çevre görevlisi aracılığıyla e- başvuru yapar.

Çevre İzni veya Çevre İzni ve Lisansı Alınması İşlemleri

  • Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan işletmelerin geçici faaliyet belgesinin geçerlilik süresinin sona ermesinden üç ay öncesine kadar, çevre izin veya çevre izin ve lisansının e-başvuru sürecinin tamamlanması zorunludur.
    e-başvuru dosyası yetkili merci tarafından iki ay içerisinde incelenir. Söz konusu e-başvuru dosyasında herhangi bir bilgi, belge ve raporun eksik olmaması ve başvurunun uygun bulunması halinde yetkili merci tarafından, çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi düzenlenerek işletmeciye verilir.
  • Söz konusu e-başvuru dosyasında herhangi bir bilgi, belge ve raporun eksik olması halinde, yetkili merci eksiklikleri işletmeciye ve hizmet satın alımı yoluyla işlemlerin gerçekleştirilmesi durumunda yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmasına bildirir. Bildirim tarihinden itibaren eksikliklerin on beş gün içinde tamamlanarak yetkili merciye gönderilmesi zorunludur. Eksikliklerin giderilmesi durumunda yetkili merci tarafından çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi düzenlenerek işletmeciye verilir.
    Bu süre sonunda bilgi, belge ve raporların tamamlanamaması durumunda yetkili merci tarafından 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca işletmeye idari yaptırım uygulanır ve altı aya kadar ek süre verilebilir. Çevre ve insan sağlığı yönünden tehlike yaratan faaliyetler süre verilmeksizin durdurulur.
  • Ek süre verilmemesi veya ek süre sonunda istenilen bilgi, belge ve raporların tamamlanmaması halinde verilmiş olan geçici faaliyet belgesi iptal edilir ve işletmenin faaliyeti durdurulur.
  • Bu durumda, işletme Ek-1 listesinde yer alıyor ise Bakanlık geçici faaliyet belgesinin iptal edildiğini işletmenin bulunduğu yerdeki İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne, işletme Ek-2 listesinde yer alıyor ise İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü geçici faaliyet belgesinin iptal edildiğini Bakanlığa bildirir.

ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARININ YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Çevre izin veya çevre izin ve lisans e-başvuru dosyasını ve başvuru için gerekli bilgi, belge ve raporları hazırlayacak çevre danışmanlık firmaları Bakanlıktan yeterlik belgesi almak zorundadır.

  • Hizmet verdiği işletmenin başvuru dosyasını, gerekli olan bilgi, belge ve raporları eksiksiz olarak hazırlamak/hazırlatmak ve başvuruyu yapmakla
  • Hazırlanan bilgi, belge ve raporları eksiksiz bir şekilde yerinde inceleme yaparak değerlendirilmesi ve dosya içeriğindeki tüm bilgi, belge ve raporların teknik İçeriğinin ilgili mevzuata uygunluğunu ve doğruluğunu sağlamakla,
  • İhtiyaç duyulan tüm bilgi, belge ve raporları öngörülen formatta, zamanında ve eksiksiz olarak temin etmek ve iletmekle,
  • Hizmet verdiği işletme adına, mahalli idareler ve İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Bakanlık ile gerekli işlemler hakkında yazışmalar ve görüşmeler yapmakla,
  • Yetkili merci tarafından bu Yönetmelik kapsamında yapılacak yerinde incelemeler sırasında tesiste en az bir çevre görevlisini hazır bulundurmakla,
  • Hizmet verdiği işletmenin çalışmaları esnasında öğrenilen ticari sır niteliğindeki bilgileri saklı tutmakla,
  • Hizmet alımı sözleşmesi yapılması ve iptali durumunda, hizmet verdiği işletmenin durumundaki değişikliği en geç bir ay içerisinde yetkili merciye bildirmekle, yükümlüdür.

ÇED BELGESİ

ÇEDçevreye önemli etkileri olabilecek faaliyetlerle ilgili projelerin, planlama aşamasından başlayarak faaliyetin inşaat, işletme ve faaliyetin sona erdirilmesinden sonra meydana gelebilecek etkilerinin, proje hakkında karar alınmadan önce bilimsel yöntem ve tekniklerle tahmin edilmesi, olumsuz etkilerinin önlenmesi ve gerekli tedbirlerin tespiti ile projenin tüm uygulama aşamalarında bu etkilerin ve tedbirlerin izlenmesi ve denetlenmesi sürecidir.

ÇED RAPORU VE SÜRECİ
Gerçekleştirmeyi planladıkları faaliyetleri sonucu, çevre sorunlarına yol açabilecek kurum, kuruluş ve işletmelerin çevreye yapabileceği tüm olumsuz etkileri göz önünde bulundurularak, çevre kirlenmesine sebep olabilecek artık ve atıkların ne şekilde zararsız hale getirileceğini ve bu hususta alınacak tedbirleri belirten rapordur.
ÇED Yönetmeliğine göre, ÇED Raporuna tabi kurum, kuruluş ve işletmeler özelliklerine göre iki gruba ayrılmıştır. Birinci grupta yönetmeliğin EK-1 listesinde yer alan veya Bakanlıkça “ÇED Gerekli”dir kararı verilen bir proje için özel bir formata göre hazırlanacak ÇED Raporu yer alır. İkinci grupta ise, yönetmeliğin EK-2 listesinde yer alan projelere ÇED uygulanmasının gerekli olup olmadığının belirlenmesi amacıyla sürdürülecek çalışmaları içeren ÇED Ön Araştırması Raporu bulnmakta olup yönetmeliğin EK-2 listesinde yer alan bu faaliyetler için de ÇED Ön Araştırma Raporu hazırlanıp Valilikçe Bakanlığa iletilir. Bakanlık tarafından “ÇED Gerekli” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararının alınması gerekir.
ÇED Raporu ve ÇED Ön Araştırma Raporu gerektiren faaliyetler için Bakanlık planlanan faaliyetin belirtilen yerde gerçekleştirilmesinin Mevzuat açısından uygun olup olmadığına, ilgili kamu kurum ve kuruluşlar nezdinde yapacağı araştırma sonucunda karar verir. EK-1 listesinde yer alan faaliyetler için proje tanıtım dosyasının uygunluğu, halkın katılımıyla oluşturulan özel format yatırımcıya verilir ve bunun sonucunda hazırlanan ÇED Raporu Bakanlığa sunulur. EK-2 listesinde yer alan faaliyetler için ÇED gerekli kararı verilmişse, ÇED prosedürü uygulanır. Nihai ÇED Raporu ile diğer belgelerin Bakanlığa sunulmasını takiben, inceleme Değerlendirme Komisyonu ‘nün Rapor hakkındaki kararını esas alarak Bakanlık “ÇED Olumlu Karan” ya da “ÇED Olumsuz Karan” verir. 5 iş günü askıda ilan edilir ve 5 yıl içerisinde yatırıma başlanmalıdır.

Read More


 

ortak saglık güvenlik biri


Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) yasal olarak; “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, İşyerlerine İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerini vermek üzere kurulmuş, mevzuatın gerektirdiği fiziki ve tıbbi donanıma sahip, iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin (İşyeri Hekimi, İş Güvenliği Uzmanı ve Diğer Sağlık Personelinin) oluşturduğu özel kuruluşlar” şeklinde tanımlanmaktadır.İsgb Nedir?
İSGB; en az bir işyeri hekimi ile işyerinin tehlike sınıfına uygun belgeye sahip en az bir iş güvenliği uzmanının görevlendirilmesi ile oluşturulur.
Kimler İsgb (İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi) Kurmak Zorundadır?
İSGB kurulum zorunluluğu Çalışa ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca işletmenin tehlike sınıfına göre çalışan sayısına bağlı olarak belirlenmiştir. Bu durumda az tehlikeli sınıfına giren, tehlikeli, çok tehlikeli sınıfında yer alan işletmelerin İSGB kurulması gerekmektedir.
Hangi işletme OSGB hizmeti alacak Hangi işletme İSGB kurmak zorunda aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

Çalışan sayısı

Tehlike sınıfı

Hizmet şekli

Uygulama Tarihi

01-49 Az tehlikeli OSGB 30 Haziran 2014
50-999 Az tehlikeli OSGB 01 Ocak 2013
1000+ Az tehlikeli İSGB 01 Ocak 2013
01-49 Tehlikeli OSGB 30 Haziran 2013
50-749 Tehlikeli OSGB 01 Ocak 2013
750+ Tehlikeli İSGB 01 Ocak 2013
01-49 Çok Tehlikeli OSGB 30 Haziran 2013
50-499 Çok Tehlikeli OSGB 01 Ocak 2013
500+ Çok Tehlikeli İSGB 01 Ocak 2013
  • OSGB‘ler (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) Hakkında Yasal Düzenlemeler

OSGB’ler ilk olarak, 27 Kasım 2010 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 4857 sayılı İş Kanununa dayanılarak yayınlanan “İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği”nde tanımlanmıştır.
20 Haziran 2012 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ve 30 Haziran 2012 tarihinde 28339 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren“6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” ve buna bağlı olarak 29 Aralık 2012 tarihli ve 28512 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği”, OSGB’leri yeniden tanımlamıştır.
Yeni yasal düzenlemelerde de “Ortak Sağlık Güvenlik Birimi-OSGB” tanımı “Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri; işyerlerine İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerini vermek için oluşturulmuş, Bakanlıkça yetkilendirilmiş, verdiği hizmetler karşılığında fatura kesebilen ticari kuruluşlardır” şeklinde yer almış, ayrıca yetki ve sorumlulukları detaylandırılmış ve çalışma esasları belirlenmiş

OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) AVANTAJLARI NELERDİR?


İşyeri Hekimi, İş Güvenliği Uzmanı, Sağlık Personelini bünyenizde çalıştırma yükümlülüğünüz olmayacaktır. Bu personelin tüm sosyal ve güvenlik hakları hizmet aldığınız Osgb‘nin sorumluluğundadır.
Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi ile iş sağlığı ve güvenliği hizmeti tek elden yürütülecek, oluşturulacak iş sağlığı ve güvenliği kurulunun alacağı kararlar daha kolay uygulanacaktır.
ORTAK SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMİ KURULABİLMESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?
OSGB kurulabilmesi ve hizmet sunabilmesi için tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan;

a) En az bir işyeri hekimi,
b) En az bir iş güvenliği uzmanı,
c) En az bir diğer sağlık personeli,
İstihdamı zorunludur. Osgb‘de ayrıca  bu birimlerin Bakanlığa karşı iş ve işlemlerinden sorumlu olacak lan bir Sorumlu Müdür  gerekmektedir.
Read More


daha önce iso 9001 alan belediyeler adina bildiklerimizi ziyaretçilermizle paylasmistik. iso 9001 belgesi fiyatları da bu alanda faaliyet gösterenler içinde bulununuyor. iso 9001 almak istiyorum tarzi ihtiyaçlari bu firmadan alabilirsiniz.
iso 9001 kimlere verilir hakkinda elestrilerin yorumlarinin|görüslerin} ve örneklerin yer ettigi bölümümüze göz atabilirsiniz. Bunla beraber iso 9001 başvurusu nasil bir seydir gibi konularin çözümlerini veya bulmaya çalistik.
Su günlerde yayginlasan iso 9001 belgesi kursları hakkinda tanimlar bu adreste. iso 9001 sertifikası nasıl alınır ile ilgili kullanicilarimizin elestrileri ve bunla beraber dahasini bu adreste görebilirsiniz.turizm yatırım belgesiTURİZM YATIRIM NEDİR?

Yeni Turizm Tesisi türlerinin gelişmesine olanak sağlanması, mevcut Turizm Yatırım ve İşletmelere ait tesislerin geliştirilerek asgari niteliklerinin belirlenmesi ve bu tesisler arasında standart birliği sağlanarak kalitenin yükseltilmesi için Turizm Bakanlığınca düzenlenen belgedir.,
Yatırım yapmadan önce;
Turizm Yatırım belgesi, Turizm İşletme belgesi ayırımları ve birbirine etkisinin iyi bilinmesi gereklidir.
Turizm yatırım izni ile yapılan yatırım tamamlandıktan sonra, talep halinde yasal şartları karşılayan işletmelere Turizm işletme belgesi verilir.
Eğer yasal şartlarda noksanlık varsa bu noksanlık tamamlanıncaya kadar işletme belgesi verilmez.
Bu sebeple yatırımın konusuna, kapasitesine, sınıfı veya yıldız sayısına göre istenen şartların yatırım öncesi bilinmesi ve projelendirmenin buna göre yapılması gerekir.
YATIRIM TEŞVİK BELGESİ:
3 (üç) yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri, dağ (yayla) turistik tesisleri, apart oteller, butik oteller ve benzeri birçok konular Yatırım Teşvikleri kapsamında desteklenmektedir.
Bu desteklerden yararlanmak için Yatırım Teşvik Belgesi alınması gereklidir. Bu belgeyi alabilmek için yatırım aşamasında öncelikle;
a. Turizm yatırım belgesi
b. Yatırım yapılacak tesisi için ÇED belgesi,
Alınması ve diğer gerekli belgelerle birlikte başvuru yapılması gereklidir.

 

TURİZM YATIRIM TÜRLERİ

Asli Konaklama Tesisleri

Oteller, Moteller, Tatil Köyleri, Pansiyonlar, Kampingler, Apart Oteller, Hosteller
Sağlık ve Spor Tesisleri
Termal Turizmi Tesisleri, Sağlıklı Yaşam Tesisleri, Yüzme Havuzları, Spor Tesisleri, Golf Tesisleri
Bileşik Tesisler
Turizm Kentleri, Turizm Kompleksleri, Tatil Merkezleri, Zincir Tesisler, Personel Eğitim Tesisleri
Yat Turizmi Tesisleri
(Yat Turizmi Kapsamında)
Yat Yatırımı ve İşletmeciliği
Yat Limanları Yatırımı ve İşletmeciliği
Rekreasyon Tesisleri
Eğlence Merkezleri, Temalı Parklar, Günübirlik Tesisleri, Kış Sporları ve Kayak Merkezleri Mekanik Tesisleri
Yeme – İçme ve Eğlence Tesisleri
Lokantalar, Kafeteryalar, Eğlence Yerleri
Kırsal Turizm Tesisleri
Çiftlik Evi-Köy Evi, Yayla Evi, Dağ Evi
Özel Tesisler
Özel Tesisler, Butik Oteller
Diğer Tesisler
Mola Noktaları, Yüzer Tesisler, Tatil Siteleri ve Villaları
Seyahat Acentaları (1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu Kapsamında)
Kongre ve Sergi Merkezleri.

TURİZM BELGE REVİZESİ

Firmanız adına tanzim edilmiş Turizm Yatırım İzni veya kapasite değişikliği ile ilgili revize talepleridir.
Değişikliklerle ilgili detaylı bilgiler, süreçler ve gerekli belgeler aşağıda sunulmuştur. Kurum, başvuru için ek bilgi veya belgeler talep edebilmektedir.
Turizm İşletmesi alınması:
Gerekli Belgeler:
1. Başvuru dilekçesi
2. Rapor (alınan belge ve bilgilere göre 4M hazırlayacaktır)
3. Ticaret sicili gazetesi
4. İmza sirküleri
5. Vergi Levhası
6. İşyeri açma ve Çalıştırma Ruhsatı
Belge veya Plaket Zayii Talebi
Turizm Yatırım veya İşletme İzin Belgesini veya plaketin kayıp edilmiş olması halinde yenisinin alınması gerekmektedir.
Gerekli Belgeler:
1. Başvuru dilekçesi
2. Kayıp İlanı
a. Belge Kayıp İlanı
b. Plaket Kayıp Tutanağı
Belge Devir Talebi:
Turizm yatırım izin ve işletme belgeli tesislerin devir işlemi için Turizm Bakanlığı’ndan izin almak zorunludur. İzin alınmadan devredilemez ve kiraya verilemez.
Gerekli Belgeler:
1. Başvuru dilekçesi
2. Ticaret sicili gazetesi
3. İmza sirküleri
4. İşletme Ruhsatı
5. Vergi Levhası
İsim Tadilat / Tür / Sınıf / Kapasite Değişikliği Talebi:
Turizm yatırımı ve turizm işletmesi belgeli tesislerde yapılan ve tesisin kapasitesini etkileyen tüm değişiklikler için Bakanlıktan izin alınması zorunludur.
Gerekli Belgeler:
1. Başvuru dilekçesi
2. Rapor
3. İmza sirküleri
4. İşletme Ruhsatı
5. Vergi Levhası
Sınıflandırma Değişiklik Talebi:
Sınıflandırma çalışmaları; tesisin tür ve/veya sınıfının asgari nitelikleri, kapasitesi, fiziki özelliklerinin değişmesi halinde sınıflandırma değişiklik talebinde bulunulabilir.
Üst sınıf için belirlenen puan barajını aşan işletmelere; yeni sınıfının gerektirdiği bir üst sınıf belgesi verilebilir.

TURİZM İŞLETME BELGESİ

Turizm Tesisleri için İşletmeye geçiş aşamasında verilen belgedir.
Belge talep edilen tesisin tür ve varsa sınıfı için Yönetmelikte tanımlanmış asgari niteliklere ve tüm tesisler için belirtilmiş genel nitelikler bölümündeki hususlara uygun olarak yapılmış olması gerekmektedir.
Yönetmelikte belirtilmiş bazı tesisler için yatırım belgesi verilmesi, değerlendirme Kurulunun kararına bağlıdır

.
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BİLGİ VE BELGELER:
1. Başvuru dilekçesi:
2. Rapor
3. Ticaret sicili gazetesi
4. İmza sirküleri
5. Vergi Levhası
6. İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı
Yatırımın özelliği ve turizm bölgesine göre farklı belge yada fikir projesi talep edilecektir

Read More


önceki yazilarimizda da iso 9001 standartları ile ilgili yazilar yayinlamistik bu alanda yillardir hizmet veren bir sirket de iso 9001 belgesi yenileme. iso 9001 kalite yönetim sistemi tarzi ürünleri bu firmadan alabilirsiniz.
iso 9001 belgesi fiyatı hakkinda yorumlarin görüslerinin|görüslerin} ve tanimlarin yer ettigi bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz. Bunun yaninda iso 9001 belgesi fiyat nedir gibi meselelerin çözümünü veya isledik.
Son zamanlarin popüler konularindan biri haline gelmis iso 9001 bilgi veren firmalar ile ilgili yorumlar bu incelemede. iso 9001 kalite yönetim sistemi belgeleri için kullanicilarimizin yaklasimlari ve dahasini bu adreste görebilirsiniz.daha önce iso 9001 sorgulama hakkinda bildiklerimizi sizlerle paylasmistik. bu sektörde çok uzun zamandir faaliyet gösteren bir firma da iso 9001 izmir. iso 9001 veren firmalar tarzi ürünleri bu firmadan temin edebilirsiniz.
iso 9001 kalite hakkinda fikirlerin görüslerinin|görüslerin} ve tanimlarin yer aldigi bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz. Bunun yaninda iso 9001 belgesi nedir nasil bir seydir seklindeki sorularin cevaplarini da isledik.
Bu aralar yayginlasan iso 9001 fiyat ile alakali bilgiler bu incelemede. iso 9001 olan firmalar hakkinda ziyaretçilerimizin elestrileri ve çok daha fazlasini burdan görebilirsiniz.daha önceki yazilarimizda da iso 9001 belgesi veren firmalar ankara ile alakali yazilar yazmistik bu alanda uzun süredir faaliyet gösteren bir sirket de iso 9001 kimler alır. iso 9001 geçerlilik süresi gibi ihtiyaçlari bu kurumdan alabilirsiniz.
iso 9001 veren kuruluşlar ile alakali elestrilerin yorumlarinin|görüslerin} , örneklerin bulundugu bölümümüze göz atabilirsiniz. Bunun yaninda iso 9001 belgesi alma sartları nasil bir seydir seklindeki konularin çözümünü ve bulabilirsiniz.
Bu aralar yayginlasan iso 9001 nedir ne işe yarar hakkinda tanimlar yazida. iso 9001 kalite yönetim belgesi ile alakali ziyaretçilerimizin elestrileri ve dahasini burada bulabilirsiniz.YATIRIM TEŞVİK BÖLGELERİ

1.Bölge 2. Bölge 3. Bölge 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge
Ankara Adana Balıkesir Afyonkarahisar Adıyaman Ağrı
Antalya Aydın Bilecik Amasya Aksaray Ardahan
Bursa Bolu Burdur Artvin Bayburt Batman
Eskişehir Çanakkale Gaziantep Bartın Çankırı Bingöl
İstanbul Denizli Karabük Çorum Erzurum Bitlis
izmir Edirne Karaman Düzce Giresun Diyarbakır
Kocaeli İsparta Manisa Elazığ Gümüşhane Hakkari
Muğla Kayseri Mersin Erzincan K.maraş Iğdır
Kırklareli Samsun Hatay Kilis Kars
Konya Trabzon Kastamonu Niğde Mardin
Sakarya Uşak Kırıkkale Ordu Muş
Tekirdağ Zonguldak Kırşehir Osmaniye Siirt
Yalova Kütahya Sinop Şanlıurfa
Malatya Tokat Şırnak
Nevşehir Tunceli Van
Rize Yozgat
Sivas
8 il 13 il 12 il 17 il 16 il 15 il

GENEL TEŞVİK ;

Bölge ayrımı yapılmaksızın;

-Teşvik edilmeyecek yatırım konuları ile diğer teşvik uygulamaları kapsamında yer almayan ve

-Belirlenen asgari sabit yatırım tutarı şartını sağlayan yatırımların,

KDV İstisnası ve Gümrük Muafiyeti destekleri ile desteklenmesine devam edilecektir.

Yatırımın 6. Bölgede yapılması halinde ise yeni bir uygulama olarak asgari ücret üzerinden hesaplanan Gelir Vergisi Stopajı Desteği ve Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği sağlanacaktır.

BÖLGESEL TEŞVİK ;

-Yeni Bir Bölgesel Harita-İl Bazlı Bölgesel Teşvik Sistemine Geçiş

-Destek Unsurlarında Değişen Süreler ve Oranlar

-Desteklenecek Sektörlerin Güncellenmesi

-Sosyo-Ekonomik Açıdan Görece Az Gelişmiş Bölgeye (6. Bölge) Cazip Destekler

-Öncelik Arz Eden Yatırımlar

Aşağıda belirtilen yatırım konuları, yatırımın bulunduğu bölgenin bir alt bölgesine sağlanan destek unsurları ile desteklenecektir:

> OSB’lerde yapılacak yatırımlar,

> Aynı sektörde faaliyet gösteren firmaların birlikte gerçekleştireceği ve faaliyet gösterilen yatırım konusuna dikey veya yatay entegrasyon sağlayacak yatırımlar,

> Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen Ar-Ge projeleri neticesinde geliştirilen ürünün üretimine yönelik yatırımlar.

VI. Bölge Yatırımları – I:

Ağrı,Ardahan,Batman,Bingöl,Bitlis,Diyarbakır,Hakkari,İğdır,Kars,Mardin,Muş,Siirt,Şanlıurfa,Şırnak,Van

illerinde asgari sabit yatırım tutarının üzerinde gerçekleştirilecek yatırımlar, sektör ayrımı yapılmaksızın bölgesel desteklerden yararlandırılacaktır. Bu çerçevede, söz konusu bölgede yatırım yapacak yatırımcıların, tüm destek unsurlarından azami miktarda yararlanmaları temin edilecektir.

VI. Bölge Yatırımları – II:

>Bölgede yapılacak yatırımlar ile sağlanan istihdam kapsamında;

• Ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden tutarı 10 yıl, yatırımların organize sanayi bölgelerinde yapılması halinde ise 12 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacaktır.

• Sadece bu bölgemizde uygulanmak üzere, işçilerin asgari ücreti üzerinden hesaplanan gelir vergisi stopajı, 10 yıl süreyle terkin edilecektir.

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği;

Bölgeler 31.12.2013 tarihine kadar başlanılan yatırımlar 01.01.2014 tarihinden sonra başlanılan yatırımlar Destek Tavanı (Sabit Yatırıma Oranı – %)
Bölgesel Teşvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki
I 2 yıl 10 3
II 3 yıl 15 5
III 5 yıl 3 yıl 20 8
IV 6 yıl 5 yıl 25 10
V 7 yıl 6 yıl 35 11
VI* 10 yıl 7 yıl Değişiklik Yapıldı Değişiklik Yapıldı
* 6. Bölgede yer alan OSB’de destek 12 yıl süreyle uygalanacaktır.
Örnek Altıncı Bölge Asgari Ücret üzerinden teşvik Uygulaması;
(01.01.2012-30.06.2012 Dönemi için)
Normal Uygulama İndirilecek Tutar
Brüt Ücret 886,50 t
Sigorta Primi İşçi Payı 124,11 t 124,11 t
İşsizlik Sigortası Primi İşçi Payı 8,87 t
Gelir Vergisi Stopajı 113,03 t 113,03 t
Damga Vergisi 5,85 t
Kesintiler Toplamı 251,86 t
Net Ücret 634,64 t
ASGARİ ÜCRETTE İŞVEREN KATKISI (01.01.2012-30.06.2012 Dönemi)
Sigorta Primi İşveren Payı (% 19.5) 172,87 t 172,87 t
İşsizlik Sigortası Primi İşveren Payı (% 2) 17,73 t
İŞVEREN YÜKÜ 1.077 t 410,01 t

Altıncı Bölgedeki Yatırım Avantajları;

(•Ağrı •Ardahan •Batman •Bingöl •Bitlis •Diyarbakır •Hakkari •Iğdır •Kars •Mardin •Muş •Siirt •Şanlıurfa •Şırnak •Van)

a.Sadece 6. Bölgede yapılacak yatırımlar için Sigorta Primi İşçi ve İşveren Hissesi Destekleri ile Gelir Vergisi Stopajı desteğinin birlikte uygulanması sonucunda elde edilecek maddi karşılığın, brüt asgari ücretin yaklaşık %38’ine (410 t) karşılık geldiğini görüyoruz. Bu çerçevede 6.bölge, işgücü maliyeti açısından ülkemizin en avantajlı bölgesi haline geliyor.
b.900 Bin t’ye kadar faiz desteği,
c.Yatırım döneminde yatırıma katkı tutarının %80’ine kadar olan kısmını, diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara uygulama imkanı,
d.Örneğin, 1. bölgede faaliyet gösteren bir firmanın, 6. bölgenin OSB’sinde 2 Milyon ¨ tutarında bir yatırım yapması durumunda;
-Yatırıma katkı tutarı, toplam yatırım tutarının %55’i oranında 1.1 Milyon ¨ olacak, bu tutarın %80’i olan 880 Bin t’yi yatırım döneminde diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlara uygulanacak vergiden indirebilecektir.
– Kalan, 220 Bin ¨’lik kısmı ise 6. Bölgede gerçekleştirilen yatırımdan elde edilen kazanca uygulanacak kurumlar ya da gelir vergisinden indirilebilecektir.
e.Gerçekleştirilecek yatırımlarla sağlanan istihdam için asgari ücret üzerinden hesaplanacak GELİR VERGİSİ STOPAJI VE SİGORTA PRİMİ İŞÇİ HİSSESİ 10 YIL SÜREYLE terkin edilecektir.
f.Asgari sabit yatırım tutarının üzerindeki tüm sektörler Bölgesel Destek kapsamında alınmıştır.

Vergi İndirimi;

Yeni sistemde vergi indirimi, sadece işletme döneminde ve sadece teşvik belgesi kapsamındaki yatırımdan elde edilen kazanca uygulanmayacak; Vergi indirimi desteği münhasıran teşvik belgesine konu yatırımdan elde edilecek kazançlara uygulanmakla birlikte, 2., 3., 4., 5. ve 6. bölgelerde yatırım yapan firmalar için, yatırıma katkı tutarının belirli bir kısmı yatırım döneminde tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlar üzerinden uygulanabilecektir.

Yatırıma katkı oranı (%)

Bölgeler Bölgesel Teşvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki
31.12.2013 tarihine kadar başlanılan yatırımlar 01.01.2014 tarihinden sonra başlanılan yatırımlar 31.12.2013 tarihine kadar başlanılan yatırımlar 01.01.2014 tarihinden sonra başlanılan yatırımlar
I 15 10 25 20
II 20 15 30 25
III 25 20 35 30
IV 30 25 40 35
V 40 30 50 40
VI 50 35 60 45
BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARINDA VERGİ İNDİRİMİ;
Bölgeler Yatırıma Katkı Oranı (%) Vergi İndirim Oranı (%) İşletme / Yatırım Döneminde Uygulanacak Yatırıma Katkı Oranı (%)
Yatırım Dönemi İşletme Dönemi
I. Bölge 15 50 0 100
II. Bölge 20 55 10 90
III. Bölge 25 60 20 80
IV. Bölge 30 70 30 70
V. Bölge 40 80 50 50
VI. Bölge 50 90 80 20
BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLARIN TEŞVİKİ UYGULAMALARINDA VERGİ İNDİRİMİ;
Bölgeler Yatırıma KatkıOranı (%) Vergi İndirimOranı (% İşletme /Yatırım Döneminde UygulanacakYatırıma Katkı Oranı (%)
Yatırım Dönemi İşletme Dönemi
I. Bölge 25 50 0 100
II. Bölge 30 55 10 90
III. Bölge 35 60 20 80
IV. Bölge 40 70 30 70
V. Bölge 50 80 50 50
VI. Bölge 60 90 80 20
VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASI ÖRNEK HESAPLAMALARI;
2. BÖLGE 3. BÖLGE 4. BÖLGE 5. BÖLGE 6. BÖLGE
Yatırım Tutarı (Bin t) 5.000 5.000 5.000 5.000 5.000
Vergi İndirimi (%): 55 60 70 80 90
Yatırıma Katkı Oranı (%): 20 25 30 40 50
İndirilebilecek Vergi Tutarı (Bin t): 1.000 1.250 1.500 2.000 2.500
– Yatırım Döneminde: (Bin t) (%10) 100 (%20) 250 (%30) 450 (%50) 1.000 (%80) 2.000
– İşletme Döneminde: (Bin t) (%90) 900 (%80) 1.000 (%70) 1.050 (%50) 1.000 (%20) 500
Yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar uygulanacak kurumlar /gelir
vergisi oranı:
%9 (indirilecek vergi oranı: %8 (indirilecek vergi oranı: (indirilecek vergi oranı: %4 %2
%11) %12) %14) (indirilecek vergi oranı: (indirilecek vergi oranı:
%16) %18)
OSB (ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ) VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASI;
2. BÖLGE 3. BÖLGE 4. BÖLGE 5. BÖLGE 6. BÖLGE
Yatırım Tutarı (Bin t) 5.000 5.000 5.000 5.000 5.000
Vergi İndirimi (%): 60 70 80 90 90
Yatırıma Katkı Oranı
(%):
25 30 40 50 55
İndirilebilecek Vergi Tutarı (Bin t): 1.250 1.500 2.000 2.500 2.750
– Yatırım Döneminde: (Bin t) (%20) 250 (%30) 450 (%50) 1.000 (%80) 2.000 (%80) 2.200
– İşletme Döneminde: (Bin t) (%80)1.000 (%70) 1.050 (%50) 1.000 (%20) 500 (%20) 550
Yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar uygulanacak kurumlar /gelir
vergisi oranı:
%8 (indirilecek vergi oranı: %6 %4 %2 %2
%12) (indirilecek vergi oranı: (indirilecek vergi oranı: (indirilecek vergi oranı: (indirilecek vergi oranı:
%14) %16) %18) %18)

Faiz Desteği;

Bölgeler Destek Oranı Azami Destek Tutarı (Bin TL)
TL Cinsi Kredi Döviz Cinsi Kredi
I
II
III 3 Puan 1 Puan 500
IV 4 Puan 1 Puan 600
V 5 Puan 2 Puan 700
VI 7 Puan 2 Puan 900
BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI;

Bölgesel desteklerden yararlanacak yatırım konuları, ilgili kamu kurumları ile özel sektör kuruluşlarının görüş ve önerileri doğrultusunda gözden geçirilmiş ve destek sistemi kapsamındaki bölgesel teşviklerden yararlandırılacak yatırım konuları sektörel olarak il bazında yeniden düzenlenmiştir.

Bölgesel Teşvikler 3 Temel Yaklaşıma göre düzenlenmiştir. Bunlar;

-Genişleyen Sektörel Kapsam

-İşgücü Maliyetlerinin Azaltılmasına Yönelik Destekler

-Finansman İmkanlarının Genişletilmesi

DESTEK UNSURLARI 1 II III IV V VI
KDV İstisnası VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Gümrük Vergisi Muafiyeti VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Vergi İndirimi OSB Dışı 15 20 25 30 40 50
Yatırıma Katkı
Oranı (%) OSB İçi 20 25 30 40 50 55
SGK İşveren His. Desteği (Destek Süresi)OSB Dışı
2 yıl 3 yıl 5 yıl 6 yıl 7 yıl 10 yıl
SGK İşveren His. Desteği (Destek Süresi)OSB İçi 3 yıl 5 yıl 6 yıl 7 yıl 10 yıl 12 yıl
Yatırım Yeri Tahsisi VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Faiz Desteği YOK YOK VAR VAR VAR VAR
Gelir Vergisi Stopajı Desteği YOK YOK YOK YOK YOK 10 yıl
Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği
(Destek Süresi)
YOK YOK YOK YOK YOK 10 yıl

Bölgesel yatırım teşvik Uygulamasna Bir Örnek; Varsayılasn
Yatırım Tutarı: 5 Milyon ¨, İstihdam: 40 Kişi olsun,

Bölgeler/Destek Unsurları (Bin t) 1. BÖLGE 2. BÖLGE 3. BÖLGE 4. BÖLGE 5 BÖLGE 6. BÖLGE
KDV İstisnası 114 114 114 114 114 114
Gümrük Vergisi Muafiyeti 70 70 70 70 70 70
Vergi İndirimi 750 1.000 1.250 1.500 2.000 2.500
Sigorta Pr. İşv. His. Des. 165 248 413 495 578 826
Faiz Desteği 500 600 700 900
Yatırım Yeri Tahsisi 250 250 250 250 250 250
Gelir Vergisi Stopajı 542
Sigorta Primi İşçi Hissesi 595
Toplam Devlet Desteği 1.349 1.682 2.597 3.029 3.712 5.797
Destek Yoğunluğu % 27 34 52 61 74 116
BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR;
Teknoloji ve Ar- Ge kapasitesini artıracak

-Uluslararası alanda rekabet üstünlüğü sağlayacak

Büyük ölçekli yatırımlar: EK-3’te belirtilen asgari tutarları sağlayan yatırım konuları aşağıdaki desteklerden yararlandırılabilir.

a) Gümrük vergisi muafiyeti.

b) KDV istisnası.

c) Vergi indirimi.

ç) Sigorta primi işveren hissesi desteği.

d) Yatırım yeri tahsisi.

e) Gelir vergisi stopajı desteği (6 ncı bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için).

f) Sigorta primi desteği (6 ncı bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için).

 

BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIM KALEMLERİ;

Yatırım Konuları Asgari Sabit Yatırım Tutarı (Milyon t)
Kimyasal Madde ve Ürünlerin İmalatı 200
Rafine Edilmiş Petrol Ürünleri İmalatı 1000
Transit Boru Hattıyla Taşımacılık Hizmetleri Yatırımları 50
Motorlu Kara Taşıtları Ana Sanayi Yatırımları 200
Motorlu Kara Taşıtları Yan Sanayi Yatırımları 50
Demiryolu ve Tramvay Lokomotifleri ve/veya Vagon İmalatı Yatırımları 50
Liman ve Liman Hizmetleri Yatırımları 200
Elektronik Sanayi Yatırımları 50
Tıbbi Alet, Hassas ve Optik Aletler İmalatı Yatırımları 50
İlaç Üretimi Yatırımları 50
Hava ve Uzay Taşıtları ve/veya Parçaları İmalatı Yatırımları 50
Makine (Elektrikli Makine ve Cihazlar Dahil) İmalatı Yatırımları 50
Metal Üretimine Yönelik Yatırımlar:
Maden Kanununda belirtilen IV/cgrubu metalik madenlerin cevher ve/veya
konsantresinden nihai metalüretimine yönelik yatırımlar (bu tesislere
entegre madencilikyatırımları dahil)
50

 

BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLARIN TEŞVİKİ;

DESTEK UNSURLARI I II III IV V VI
KDV İstisnası VAR VAR VAR VAR VAR VAR
KDV İstisnası VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Vergi İndirimi
OSB Dışı Yatırıma
25 30 35 40 50 60
Katkı Oranı (%) OSB İçi 30 35 40 50 60 65
Sigorta Primi
OSB Dışı İşveren His.
2 yıl 3 yıl 5 yıl 6 yıl 7 yıl 10 yıl
Sigorta Primi
OSB İçi İşveren His.
3 yıl 5 yıl 6 yıl 7 yıl 10 yıl 12 yıl
Yatırım Yeri Tahsisi VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Faiz Desteği YOK YOK YOK YOK YOK YOK
Gelir Vergisi Stopajı Desteği YOK YOK YOK YOK YOK 10 yıl
Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği YOK YOK YOK YOK YOK 10 yıl
STRATEJİK YATIRIMLAR;

Stratejik Yatırım Nedir? ; Cari açığın azaltılması amacıyla ithalat oranı yüksek ara malların üretimine yönelik yatırımlar ‘stratejik yatırım’ olarak tanımlanmakta ve desteklenmektedir.

STRATEJİK YATIRIM KONULARI:
%50’den fazlası ithalatla karşılanan ara malları veya ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar (münhasıran bu yatırımların enerji ihtiyacını karşılamak üzere gerçekleştirilecek enerji yatırımları dahil).

Bu sistemin amacı;

-Ekonomi Bakanlığınca çalışılan Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) çerçevesinde, cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek ara malları ve ürünlerin üretimine yönelik,

-Uluslararası rekabet gücünü artırma potansiyeline sahip arge içeriği yüksek, yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli stratejik önemi haiz yatırımları teşvik etmektir.

Stratejik yatırımlar: 8 inci maddedeki kriterleri sağlayan yatırımlar bölge farkı gözetilmeksizin aşağıdaki desteklerden yararlandırılabilir.

a) Gümrük vergisi muafiyeti

b) KDV istisnası.

c) Vergi indirimi.

ç) Sigorta primi işveren hissesi desteği.

d) Yatırım yeri tahsisi.

e) Faiz desteği.

f) KDV iadesi.

g) Gelir vergisi stopajı desteği (6 ncı bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için).

ğ) Sigorta primi desteği (6 ncı bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için).

Stratejik yatırımlar;

(1) Aşağıda yer alan kriterlerin tamamını birlikte sağlayan, ithalat bağımlılığı yüksek ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar stratejik yatırım olarak değerlendirilir.

a) Asgari sabit yatırım tutarının ellimilyon Türk Lirasının üzerinde olması (münhasıran bu yatırımların enerji ihtiyacını karşılamak üzere gerçekleştirilecek doğalgaza dayalı olmayan enerji yatırımlarının, tesis kurulu gücü ile orantılanacak kısmı dâhil).

b) Yatırım konusu ürünle ilgili yurtiçi toplam üretim kapasitesinin ithalattan az olması.

c) Bakanlıkça belirlenecek esaslar çerçevesinde, belge konusu yatırımla sağlanacak katma değerin asgari yüzde kırk olması.

ç) Yatırım konusu ürünle ilgili olarak son bir yıl içerisinde gerçekleşen toplam ithalat tutarının ellimilyon ABD Dolarının üzerinde olması.

(2) Yurt içinde üretimi olmayan ürünlerin üretimine yönelik yatırımlarda birinci fıkranın (ç) bendi hükmü, rafineri ve petrokimya yatırımlarında ise (c) bendi hükmü aranmaz.

(3) Bu konuda Bakanlığa yapılacak müracaatlar Komisyon tarafından incelenerek değerlendirilir ve uygun görülen projeler için teşvik belgesi düzenlenir.

(4) EK-4’te belirtilen teşvik edilmeyecek yatırım konuları ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından gerçekleştirilecek yatırımlar bu madde kapsamında değerlendirilmez.

 

STRATEJİK YATIRIMLARIN TEŞVİKİ;

DESTEK UNSURLARI TÜM BÖLGELER
KDV İstisnası VAR
Gümrük Vergisi Muafiyeti VAR
Vergi İndirimi
Yatırıma Katkı Oranı (%)
50%
Sigorta Primi İşveren His. DesteğiDestek Süresi 7 YIL (6. Bölgede 10 YIL)
Yatırım Yeri Tahsisi VAR
KDV İadesi 500 Milyon t’nin üzerindeki yatırımların bina-inşaat harcamaları için
Faiz Desteği Yatırım tutarının %5′ini geçmemek kaydıyla azami 50 Milyon f/ye kadar
Gelir Vergisi Stopajı Desteği Sadece 6. Bölge yatırımları için 10 Yıl
Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği Sadece 6. Bölge yatırımları için 10 Yıl

Stratejik Yatırım Uygulama Örneği;

Destek Unsurları (Bin t) Yatırım Tutarı: 50 Milyon t.
İstihdam: 100 Kişi
Yatırım Tutarı: 500 Milyon t
İstihdam: 1000 Kişi
KDV İstisnası 1.140 11.400
Gümrük Vergisi Muafiyeti 700 7.000
KDV İadesi 11.460
Vergi İndirimi 25.000 250.000
Sigorta Pr. İşv. His. Des. 1.445 14.448
Faiz Desteği 2.500 25.000
Yatırım Yeri Tahsisi 2.500 25.000
Toplam Devlet Desteği 33.285 344.308
Destek Yoğunluğu % 67 69

Not:Yapılan yeni değişikliğe göre;Stratejik yatırımlarda sigorta primi işveren hissesi desteğinin miktarı 1, 2, 3, 4 ve 5 inci bölgelerde sabit yatırım tutarının yüzde on beşini geçemez.(BKZ)

Tersanelerin Gemi İnşa Yatırımları;

Tersanelerin gemi inşa yatırımları kapsamında istihdam edilen işçiler için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı, devlet tarafından karşılanacaktır.

ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR;

Öncelikli yatırım konuları

Aşağıda belirtilen yatırım konuları 5 inci bölgede uygulanan bölgesel desteklerden faydalanabilir. Ancak bu yatırımlar, 6 ncı bölgede yer almaları halinde bulunduğu bölge desteklerine tabidir.

a) Denizyolu ile yük ve/veya yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar.

b) Özel sektör tarafından yapılacak şehirlerarası yük ve/veya yolcu taşımacılığına yönelik demiryolu yatırımları ile şehir içi yük taşımacılığına yönelik demiryolu yatırımları.

c) Test merkezleri, rüzgar tüneli ve bu mahiyetteki yatırımlar (otomotiv, uzay veya savunma sanayine yönelik olanlar).

ç) Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde yapılacak turizm yatırımlarından bölgesel desteklerden yararlanabilecek nitelikteki turizm konaklama yatırımları.

d) Asgari ellibin metrekare kapalı alana sahip uluslararası fuar yatırımları (konaklama ve alışveriş merkezi üniteleri hariç).

e) Sağlık Bakanlığından alınacak proje onayına istinaden gerçekleştirilecek asgari yirmimilyon Türk Lirası tutarındaki biyoteknolojik ilaç, onkoloji ilaçları ve kan ürünleri üretimine yönelik yatırımlar.

f) Savunma Sanayii Müsteşarlığından alınacak proje onayına istinaden gerçekleştirilecek asgari yirmimilyon Türk Lirası tutarındaki savunma, havacılık ve uzay alanındaki yatırımlar.

g) Maden istihraç yatırımları ve/veya maden işleme yatırımları (4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanununda tanımlanan I. grup madenler ve mıcır yatırımları ile İstanbul ilinde gerçekleştirilecek istihraç ve/veya işleme yatırımları hariç).

ğ) Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan ilk, orta ve lise eğitim yatırımları.

h) Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen AR-GE projeleri neticesinde geliştirilen ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar.

ı) Motorlu kara taşıtları ana sanayinde gerçekleştirilecek asgari 300 milyon TL tutarındaki yatırımlar ve asgari 75 milyon TL tutarındaki motor yatırımları ile asgari 20 milyon TL tutarındaki motor aksamları, aktarma organları/akşamlan ve otomotiv elektroniğine yönelik yatırımlar. (Karar Sayısı : 2013/4288)

i) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen geçerli bir maden işletme ruhsatı ve izni kapsamında 3213 sayılı Maden Kanununun 2 rici maddesinin 4-b grubunda yer alan madenlerin girdi olarak kullanıldığı elektrik üretimi yatırımları.(Karar Sayısı : 2013/4288)

Read More


daha önce de iso 9001 alan belediyeler adina bildiklerimizi ziyaretçilermizle paylasmistik. iso 9001 belgesi logosu da bu alanda faaliyet gösterenler içinde yer aliyor. iso 9001 için gerekli belgeler tarzi ihtiyaçlari bu kurumdan satin alabilirsiniz.
iso 9001 faydaları hakkinda yorumlarin yorumlarinin|görüslerin} , açiklamalarin bulundugu bölümümüze göz atabilirsiniz. Bunun yaninda iso 9001 belgesi kimlere verilir nasil bir seydir seklindeki meselelerin çözümlerini ve bulabilirsiniz.
Su günlerde yayginlasan iso 9001 faydaları ile ilgili elestriler yazida. iso 9001 almak ile ilgili kullanicilarimizin elestrileri ve dahasini bu adreste görebilirsiniz.bundan önce de genel adina bildiklerimizi sizlerle paylasmistik. bu sektörde yillardir faaliyet gösteren bir sirket de genel. iso 9001 olan firmalar gibi ürünleri bu firmadan temin edebilirsiniz.
iso 9001 kaliyet yönetim belgesi ile ilgili fikirlerin görüslerinin|görüslerin} , örneklerin bulundugu bölümümüze göz atabilirsiniz. Ayrica iso 9001 kalite belgesi nedir nasil bir seydir seklindeki sorulanlarin yanitlarini ve isledik.
Su zamanlarda gündeme gelen iso 9001 belgesi hakkinda tanimlar bu incelemede. iso 9001 kimler alır ile alakali yazarlarimizin yazilari ve bunla beraber daha fazlasini burdan görebilirsiniz.Yabancı personel Çalışma izni

 

YABANCI ÇALIŞMA İZNİ

işlemlerinde iş piyasasındaki durum, çalışma hayatındaki gelişmeler, istihdama ilişkin sektörel ve ekonomik konjonktür değişiklikleri dikkate alınarak, yabancının ikamet izninin süresi ile hizmet akdinin veya işin süresine göre, belirli bir işyeri veya işletmede ve belirli bir meslekte çalışmak üzere en çok bir yıl geçerli olmak üzere Yabancı çalışma izni verilmekte, bir yıllık kanuni çalışma süresinden sonra, aynı işyeri veya işletme ve aynı meslekte çalışmak üzere çalışma izninin süresi üç yıla kadar uzatılabilmektedir.

Yurt dışından yapılan çalışma izni taleplerinin değerlendirilebilmesi için yabancının uyruğunda bulunduğu veya daimi ikamet ettikleri ülkedeki T.C. temsilciliklerine yapılan başvuruyu takiben en geç üç işgünü içerisinde Yönetmelikte öngörülen diğer belge ve formların Çalışma Bakanlığına teslimi zorunludur.
Bu süre aşıldığı takdirde yapılan başvurular değerlendirmeye alınmamaktadır.
Detaylı incelemeye, yasalara ve bilinen izin verme kriterlerine rağmen Bakanlık, izin talebini bilgi ve belgeleri farklı yorumlama sonunda ret edilebilmektedir.
·
İzin talebinin onaylanması hakkında kurum uzmanlarınca dosya incelenmeden hiçbir makam, kişi veya yetkili izin alınma garantisi veremez.

İzin talebinin yüksek oranda onaylanma şansı, uzman bir kuruluşun ekip çalışması ile hazırlayacağı, inceleme ve değerlendirme kriterlerine uygun bir başvuru dosyası ile mümkündür.
Bir başvurunun reddedilmesi halinde bir yıl süre ile yeni bir başvuru kabul edilmediği gibi, takip eden yıllarda yapılan başvurularda, önceki başvurunun olumsuzluğu yeni başvuruyu olumsuz etkileyebilir.

YABANCI ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURU ŞEKLİ

TÜRKİYE’DEN BAŞVURU YAPABİLMEK İÇİN:

İkamet izni: Türkiye’de en az altı ay ikamet izni almış olan ve süresi dolmamış yabancı uyruklu personel ve çalışacağı kurum veya kuruluşun bilgi ve belgelerine istinaden doldurulacak formlarla başvurulur.
Türkiye’de ikamet izni olmadan Bakanlığa başvuru yapılamaz

YABANCI ÜLKEDEN BAŞVURU YAPABİLMEK İÇİN:
Çalışma Vize başvurusu:Türkiye’de en az altı ay ikamet izni olmayanlar Türkiye’den başvuru yapamazlar. Çalışma vizesi başvurusunu kendi ülkelerindeki Türk Konsolosluklarına bizzat yapmaları gereklidir
Bakanlığa başvuru süresi:Konsolosluğu yapılan çalışma vizesi başvuru tarihinden itibaren en geç on gün içinde Çalışma Bakanlığına firma ve yabancı tarafından imzalanmış izin başvuru dosyasının teslimi zorunludur. 10 gün geçtikten sonra yapılan başvurular kabul edilmez

DOĞRU VE EKSİKSİZ BAŞVURU YAPILMASI:

Bakanlık inceleme ve değerlendirme kriterlerine uygun doğru ve eksiksiz hazırlanmış bir başvuru dosyası ile izin alınma şansı en yüksek seviyeye çıkar.
Eksik evrak ile yapılan başvurular, kurumun tarafından olumsuz değerlendirilerek ret edilebileceği gibi, eksik evrak istenmesi ve tamamlanması için kaybedilecek süre sebebiyle izin onay süresini aylarca uzatabilir.
Bu sebeplerle, yabancı personel çalışma izni başvuru dosyasının Bakanlık inceleme ve değerlendirme kriterlerini çok iyi bilen, tecrübeli bir ekip tarafından hazırlanması firma ve yabancı için vazgeçilemeyecek bir ihtiyaçtır.

YABANCI ÇALIŞMA MÜRACATINDA İSTENİLEN BELGELER

alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hitaplı Yabancılar çalışma izni talep dilekçesi,
Yabancı Personel Başvuru Formu (4 nüsha, son altı ay içerisinde çekilmiş fotoğraflı, işveren ve yabancı personelin orijinal imzalarını içeren. İşveren ve yabancı personelin her ikisinin de orijinal imzasının olmadığı durumlarda taraflar arasında yapılmış bireysel sözleşme veya işverence yapılan iş teklifinin işçi tarafından kabul edildiğine dair işe kabul belgesi veya onaylı sureti.)
Yurtiçi başvurularda noter onaylı ve Türkçe tercümeli pasaport sureti, yurtdışı başvurularında yeminli mütercim onaylı Türkçe tercümeli pasaport sureti,
Mesleki hizmetler kapsamında çalışacak yabancılar ile Bakanlığın gerekli gördüğü diğer mesleklerde çalışacak yabancılardan noter onaylı ve Türkçe tercümeli diploma sureti,
Türkiye’den yapılacak Yabancılar çalışma izni başvuruları için, geçerli İkamet Tezkeresi, (İkamet tezkeresinin süresinin en az altı ay olması ve başvurunun bu süre içerisinde yapılması zorunludur)
Özgeçmiş (ilişikteki özgeçmiş formatı doldurulacaktır.)
Yabancı personel ve sanatkar çalıştıracak Belgeli Turizm İşletmeleri için:
İş mukavelesi,
Döviz gelirlerine ait belgeler,
Bonservisler (Ciddiyeti konusunda tereddüt yaratan müesseselerin bonservisleri hariç),

YABANCILAR ÇALIŞMA İZNİ İCİN İSTENEN BELGELER

– Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hitaplı çalışma izni talep dilekçesi,

– Son yıla ait, vergi dairesince onaylı bilanço ve kar/zarar tablosu,

– Kuruluş yabancı sermayeli ise, kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin aslı veya kuruluşça onaylı örneği,

– Yabancı uyruklu öğretmen istihdam edecek Özel Öğretim Kurumları için; Kurum Ruhsatı ve Milli Eğitim Bakanlığı onay yazısı suretleri,

– Turizm kuruluşlarının istihdam edecekleri idari personel için varsa Turizm Bakanlığı’ndan alınmış işletme ve yatırım belgesinin sureti,

– Kamu kurum ve kuruluşlarınca uluslararası ihale açılmış projeleri yapma hakkı kazanmış kuruluşların (konsorsiyumlar dahil) ilgili kurum ve kuruluştan alacakları işi yüklendiklerini tevsik eden belge,

– Mühendislik, mimarlık, müteahhitlik ve Danışmanlık hizmetleri kapsamında yabancı uzman istihdam edecek tüzel kişiliklerde, aynı meslekte Türk mühendis/mimar/şehir plancısı istihdam edildiğini ispata dair ücret bordrosu ve yabancı ile yapılan sözleşme örneği.

YABANCI ÇALIŞMA İZNİ İŞLEMLERİNDE BAŞVURUYA EK BELGELER

Yabancı, ortak temsilcisi ya da kilit personel ise, durumunu kanıtlayan yetkili makamlardan onaylı işverenince verilen belge,

– Vatandaşlık Kimlik Belgesi örneği,

– Türk vatandaşı bir kişi ile evli olan yabancılar için, vukuatlı nüfus kayıt örneği,

– Türk vatandaşı bir kişi ile evli olan yabancılar için noter onaylı evlenme cüzdanı sureti,

– Türk soylu olduğuna ilişkin belge,

– Mesleki eğitim diploma ve sertifika örnekleri,

– Bonservis, referans mektubu, görevlendirme yazısı, kabul yazısı gibi diğer belgeler.

Yabancı çalışma izni vizesi
Yabancılar çalışma izni işlemlerinde personelin evrakları
a) Çalışma Bakanlığına hitaben Çalışma izni talep dilekçesi
b) yabancı personel başvuru formu 4 nüsha
c) Pasaportun Türkçe tercümesi ve konsolosluk veya noter onayı
d) Diploma Türkçe tercümesi ve konsolosluk veya noter onayı
c) Özgeçmiş formu 1 ad

Yabancıların çalışma izni işlemlerinde işveren belgeleri
a) Çalışma Bakanlığına hitaben Çalışma izni talep dilekçesi
b) İşyerinde çalışan yabancı ve Türk personelleri gösterir SGK Bildirge Bordo Liste
c) Son yıl Bilanço ve Kar/Zarar Tablosu Vergi Dairesi veya YMM onaylı
d) Yabancı Sermeyeli şirketlerde yabancı hisse yapısını gösterir en son gazete

Read More